Checklist
Openingstijden:
Ma t/m vrij: 08:00 – 15:00
Za: 08:00 – 13:00
Zo: gesloten

Belasting: btw-tarieven voor zonnepanelen

Voor de aankoop van zonnepanelen en verwante producten gelden specifieke regels voor btw. Of u wél of niet btw moet betalen, hangt af van uw persoonlijke situatie. Hieronder leest u welke voorwaarden er zijn, zoals beschreven door de Belastingdienst.
0% btw-tarief
Het btw-tarief van 0% is alleen van toepassing op de levering en installatie van zonnepanelen op of bij:
  • Een woning, uitgezonderd van geïntegreerde zonnepanelen bij nieuwbouwwoningen;
  • Een gezamenlijk dak van een appartementencomplex (VvE), uitgezonderd van geïntegreerde zonnepanelen bij nieuwbouwwoningen;
  • Een garage of schuur bij een woning, serre of aan- of uitbouw;
  • Een eigen tuin;
  • Een vakantiewoning;
  • Een bedrijf aan huis, mits de zonnepanelen ook privé worden gebruikt;
  • Essentiële werkzaamheden/goederen voor de plaatsing en functionering van zonnepanelen (zoals kabels, PV-verdelers, montagemateriaal, omvormers/optimizers, aanpassing van de meterkast en inslijping van dakpannen);
  • Demontage voorafgaand aan installatie (zoals bij een verhuizing, onderhoudswerkzaamheden aan het dak of vervanging van zonnepanelen);
  • ‘Plug and play’ zonnepanelen op/bij een woning.
Bestaande woningen
Als u zonnepanelen laat installeren op een bestaande woning, geldt het btw-tarief van 0%. Dit geldt zowel voor niet-geïntegreerde zonnepanelen (op het dak of in de buurt van de woning gemonteerd), als voor geïntegreerde zonnepanelen (die daarnaast ook dienen als dakbedekking).
Nieuwbouwwoningen
Voor geïntegreerde zonnepanelen op een nieuwbouwwoning geldt het btw-tarief van 21%. Dit betekent dat u btw moet betalen over de levering en installatie van de geïntegreerde zonnepanelen. Het leveren aan of installeren van geïntegreerde zonnepanelen op nieuwbouwwoningen waarbij de installateur/leverancier niet degene is die deze woningen levert, valt daarentegen onder het 0% btw-tarief.
Uw persoonlijke situatie
Het is uw eigen verantwoordelijkheid om het juiste btw-tarief door te geven bij aankoop van zonnepanelen en gerelateerde producten bij NovaFlux. Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Kijk daarom altijd op de website van de Belastingdienst voor de meest actuele informatie.

Voor specifieke of complexe situaties is het raadzaam om contact op te nemen met een belastingadviseur voor advies op maat. U kunt natuurlijk ook vrijblijvend contact met onze medewerkers opnemen.